

Noticies


Les Societats Musicals aporten 40 milions d’euros al PIB de la Comunitat Valenciana
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura i Turisme (Econcult) de la Universitat de València han presentat aquest matí en La Nau els resultats de l’estudi “Actualització de les Dades sobre l’Estructura Econòmica, la Dimensió Econòmica i l’Impacte de les Societats Musicals” a la Comunitat Valenciana.
Aquest informe s’ha desenvolupat per a actualitzar les dades obtingudes en el primer estudi realitzat en 2009 amb l’objectiu de conèixer la dimensió pressupostària i econòmica de les Societats Musicals en les tres províncies i, per tant, la seua contribució per a la creació de riquesa i ocupació i la distribució territorial de les Societats Musicals en les tres províncies.
L’estudi ha sigut presentat pel director d’aquest projecte i coordinador d’Econcult, Pau Rausell, junt al president de la FSMCV, Pedro Rodríguez.
“Els resultats d’aquest anàlisi són una informació estratègica per a comprovar la rellevància de les Societats Musicals per al desenvolupament soci-econòmic de la Comunitat Valenciana i l’articulació de mesures d’intervenció pública”, ha declarat Pau Rausell.
Entre les principals conclusions presentades destaca, segons Rausell, que les Societats Musicals van afrontar la crisi amb una notable resiliència, ja que van passar de ser 527 en 2009 a 547 en 2016 (data en la qual s’ha contextualitzat l’estudi).
A més, tant el suport de la massa social com del nombre de músics es manté a nivells de 2009. D’aquesta forma, el nombre de socis continua entorn dels 139.608 en 2016 (140.119 en 2009) i el de músics en 41.147 enfront dels 40.899 de 2009.
És molt destacable el creixement del nombre de educands en les Escoles de Música que ha crescut un 22%, passant de 43.084 a 52.490 en 2016.
“La crisi ha sigut sobretot una crisi de valors i aquestes xifres evidencien com la societat valenciana veu en les Escoles de Música un lloc de desenvolupament i creixement en valors. La demanda d’educació musical ha augmentat notablement malgrat viure entre 2009 i 2016 possiblement els moments més durs a nivell econòmic en el nostre país. Per tant, hem de continuar oferint a tots eixos alumnes el que necessiten i cuidar les nostres Escoles de Música com a base de la tradició musical de la Comunitat Valenciana”, ha afirmat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
“Juntament amb açò, que el nombre d’alumnes i alumnes de les Escoles de Música haja crescut durant aquestos anys posa de manifest que estem sabent adaptar-nos als profunds canvis que està patint la societat en aquestos moments. Les nostres escoles estan caminant pels camins de sempre però ampliant-los a l’autopista de les noves tecnologies, tot açò mantenint els seus valors tradicionals de treball en equip i esforç comú, la necessitat de sentir-se important però no imprescindible i el reconeixement de la labor ben feta que s’estenen entre el nostre alumnat des d’edats molt primerenques i que són valors cada dia més reconeguts per la societat. També la igualtat de gènere, tret que en altres activitats encara té molt camí per recórrer però que en el nostre alumnat ja s’ha aconseguit totalment”, ha afegit el president de la FSMCV.
Pel que es refereix a la producció, Pau Rausell ha assenyalat que si les Societats Musicals foren empreses tindrien un nivell de producció agregat de quasi 66 milions d’euros, la qual cosa les posicionaria com la 170a empresa de la Comunitat Valenciana en termes de facturació.
La riquesa que genera se situa entorn dels 40 milions d’euros, la qual cosa suposa un 0,04% del PIB de la Comunitat Valenciana en 2016. I açò suposa un creixement del 25%, en valors corrents, i un 15% en valors constants pel que fa a l’estudi realitzat en 2009.
“El creixement del Valor Afegit de les Societats Musicals es deu a un model de major austeritat en els consums intermedis i en un notable increment de les despeses de personal i la Seguretat Social, dada directament relacionada amb el creixement dels serveis oferits en les Escoles de Música”, ha explicat el coordinador de Econcult.
Pel que es refereix a l’evolució de la dimensió pressupostària, s’extrau que aquesta es va mantenir amb certa estabilitat en els últims 5 anys (entorn dels 49 milions en termes d’ingressos totals agregats).
En relació als ingressos de les Societats Musicals és més que resaltable que la seua principal font de finançament són les matrícules (38,3%), seguides pels convenis amb les corporacions locals (10,4%). A més, destaca l’augment de les ajudes rebudes d’Europa, encara que fins a 2016 van continuar sent proporcionalment una part molt xicoteta dels seus ingressos (0,4% aconseguint quasi els 200.000€). Des del punt de vista de l’estructura dels ingressos, les subvencions de totes les administracions continuen únicament situant-se al voltant del 22%, la qual cosa és mostra del gran treball realitzat per les Societats Musicals per a auto-sostenir-se econòmicament.
Actualment, la FSMCV és una associació que agrupa a 549 Societats Musicals i les seues escoles de música (el 50% d’Espanya), amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Les Societats Musicals estan presents en el 95% dels municipis d’Alacant, Castelló i València de més de 500 habitants.

La FSMCV proposa un model d’Escoles de Música basat en la pràctica amateur i que permeta la professionalització
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha anunciat que defensa un model d’Escola de Música obert, flexible i integrador, que estiga sustentat per la pràctica amateur en grup i que permeta la professionalització.
Aquesta és una de les principals conclusions de la trobada que ha celebrat hui la Federació per a exposar el model d’Escoles de Música (EEMM) que recolza i que presentarà pròximament a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
En aquesta reunió han participat, de esquerra a dreta: Remigi Morant, vicepresident 1er de la FSMCV i responsable de l’àrea d’Escoles de Música, així com José Mira i Maria José Hernández, vocals de la Junta Directiva de la FSMCV i membres de l’àrea d’Escoles de Música i Pedro Rodríguez, president de la FSMCV
Des d’aquesta entitat s’ha destacat que aquests centres, al no estar orientats exclusivament a un ensenyament professionalitzant, és preferible que s’estructuren de manera molt més oberta, definint-se aquests en 4 nivells o etapes orientatives:
- Nivell 1 (fins als 7 anys): Etapa de contacte o iniciació
- Nivell 2 (a partir dels 8 anys): Etapa bàsica
- Nivell 3: Etapa de consolidació de qualsevol conjunt vocal o instrumental
- Nivell 4: Etapa avançada
A més, la Federació considera la pedagogia de grup i l’activitat grupal com a base del model.
“Proposem un model d’Escoles de Música que estiga recolzat en la pràctica amateur, instrumental i bàsicament en grup, i que, proporcionant també la base per a la professionalització dels alumnes, faça que aquests gaudisquen, al costat d’altres alumnes i alumnes de qualsevol edat, de la seua pertinença a les societats musicals, el seu entramat social i els valors que les sustenten”, ha afirmat Pedro Rodríguez.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir amb les propostes de la FSMCV al nou mapa dels ensenyaments musicals de la nostra Comunitat que està estudiant la Conselleria, la realització del qual és una de les reivindicacions històriques de la FSMCV; també a la Llei Valenciana d’Educació.
El nou model respon a la finalitat d’ajustar la programació d’aquests centres a la situació real cap a la qual ha evolucionat la societat, on la pràctica amateur és l’objectiu majoritari que cerquen les persones adultes que s’acosten a les mateixes, així com els pares que cerquen activitats extraescolars per a les seues filles i fills.
En aquesta trobada s’han exposat les característiques del nou model d’Escoles de Música defensat per la FSMCV, els beneficis que suposaran a nivell educatiu i econòmic i la seua repercussió social.
Els grans nombres del sistema actual són:

La FSMCV es proposa batre almenys tres rècords Guinness durant la celebració del seu 50 aniversari
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha celebrat aquest cap de setmana a Elda la seua 49 Assemblea General.
En aquesta trobada s’han concentrat directius de les 547 Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i ha comptat amb la presència del delegat territorial de Presidència a Alacant, Esteban Vallejo, la delegada territorial del Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, i el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament d’Elda, Amador Navalón. Un dels temes principals que s’ha tractat han sigut els actes organitzats per a commemorar el 50 aniversari del naixement de la Federació.
Entre aquests, s’ha anunciat que la FSMCV vol mostrar al món l’univers musical valencià i augmentar encara més la cohesió del col·lectiu reptant-se a si mateixa a batre tres rècords Guiness si més no. El primer d’ells serà aconseguir la major lliçó de música que s’ha donat fins al moment. Açò s’intentarà tant el 21 d’abril en la plaça de bous de Castelló com el 28 d’abril en la plaça de bous d’Alacant. El segon consistirà a aconseguir la major desfilada de bandes de música. Per açò es va a intentar coordinar amb l’Ajuntament de València que bandes de música de totes les SSMM de la Comunitat desfilen pels carrers de València inundant la ciutat de música el pròxim 26 de maig. Aqueix mateix dia i en l’acte més multitudinari del 50 aniversari, s’ha proposat que a Mestalla, el camp del València CF, toquen conjuntament músics de totes les SSMM per a aconseguir crear la major banda de música del món, assistint al mateix temps a un espectacle creat i pensat per als músics. Durant el mateix s’està estudiant la possibilitat també de batre altres rècords com el de major grup de percussió, major grup de clarinets, major ensemble de flautes, etc.
La Federació ha anunciat en la seua 49ª Assemblea General que s’intentaràn aconseguir els rècords a la major lliçó de música, la major desfilada de bandes de música i la major banda de música del món.
“A través de la celebració del 50 aniversari de la Federació, volem que tothom conega les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la labor que realitzen i la seua gran aportació a l’àmbit de la música popular. Per açò, hem programat activitats de gran importància social amb la intenció d’aconseguir una repercussió mundial i que al temps facen que els músics i músiques del col·lectiu se senten orgullosos de pertànyer al mateix”, ha afirmat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
Al costat d’aquests actes també s’han programat dos col·loquis amb la premsa, un amb temàtica educativa i un altre per a avaluar el suport que els representants públics donen al col·lectiu, la participació de la FSMCV en un congrés d’educació musical que se celebrarà al juny i concerts de les unitats artístiques de la Federació. Així la Banda de Dones i la Jove Orquestra Federal actuaran en el Palau de la Música i la Jove Banda Simfònica en el Palau de Congressos. L’acte central del 50 aniversari serà el 31 de març de 2018 en l’Ateneu Mercantil de València, lloc on es va fundar la federació i on, just cinquanta anys després, la federació retrà homenatge a tots els membres de les seues directives anteriors i presidents i delegats comarcals.

La FSMCV retrà homenatge este diumenge en Llíria a les SSMM que decidiren constituir esta organització en 1967
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana realitzarà el pròxim diumenge 10 de setembre un homenatge en Llíria a les Societats Musicals que, en 1967, durant una reunió que es dugué a terme coincidint amb els Festivals d’Espanya celebrats en este municipi, proposaren la creació de la FSMCV.
Este acte, que se convertirà en el preludi de la celebració del 50é aniversari de la Federació, que se commemorarà en 2018, tindrà lloc en l’Església de la Sang de Llíria a partir de les 17.30 hores. Hi participaran, entre d’altres, personalitats com el president de la FSMCV Pedro Rodríguez, que parlarà sobre el present i futur de l’entitat; José Vicente Pedrola, president de la Unió Musical de Llíria, la Societat Musical que organitzà els festivals d’Espanya l’any 1967; l’historiador Francisco Rozalén, que parlarà sobre la situació d’Espanya i València al 1967; i Àngel Asunción, president d’honor de la FSMCV, que contarà com era la situació de les SSMM en 1967. A més, també comptarem amb la presència del Director General de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós.
L’acte se clausurarà amb l’actuació d’un quintet de vent format per músics de les SSMM de La Unió Musical de Llíria i de la Banda Primitiva de Llíria.
Presentació del logotipus del 50é aniversari de la FSMCV
Amb motiu de la celebració en 2018 del seu 50é aniversari, la FSMCV convocà en juny un concurs per al disseny del logotipus oficial dirigit a tot l’alumnat i a equips de professor/a-alumne/a de les facultats de Belles Arts de la Comunitat Valenciana, dotat amb un premi de 1.500 € per al guanaydor.
En l’acte que se celebrarà en Llíria el pròxim diumenge se presentarà l’obra guanyadora, que ha estat creació de José Antonio Yuste Raja, estudiant del Màster Universitari en Arts Visuals i Multimèdia de la Universitat Politècnica de València. Baix el lema “La nostra música, els nostres músics”, este disseny serà utilitzat en tots els actes i materials que, durant tot l’any 2018, se duran a terme en tot el territori de la Comunitat Valenciana per commemorar l’efemèride.