50 Aniversario
50 Aniversario

Noticia

10 May 2018

“Soundcool és com un Lego per a jugar amb el so i la imatge”

Entrevista a Jorge Sastre, màxim responsable del sistema de creació col·laborativa Soundcool, que el pròxim 12 de maig pretén superar el Guinness a la major lliçó de música de la història.

El pròxim 12 de maig la FSMCV vol batre a Alacant el rècord mundial a la major lliçó de música mai realitzada amb la participació de més de 5.000 alumnes d’entre 8 i 16 anys d’Escoles de Música de 199 Societats Musicals d’Alacant, Castelló i València. Per a l’ocasió s’ha programat la realització d’una lliçó participativa de música d’“Introducció al sistema Soundcool”, un sistema de creació col·laborativa desenvolupat a la Universitat Politècnica de València i liderat pel compositor, enginyer i matemàtic Jorge Sastre, al que hem demanat que ens explique més sobre aquest projecte.

Jorge Sastre i el seu equip porten setmanes preparant aquesta classe perquè tot isca perfecte: “És una lliçó que tindrà varis milers d’alumnes i cal cuidar fins a l’últim detall. Estem preparant una classe que reflectisca clarament i de forma senzilla les capacitats del sistema Soundcool, i la seua combinació amb instruments acústics. Ha de ser amena, pràctica i, un punt fonamental, comptarà amb la participació de tots alumnes.

En la primer part introduiré el sistema, la seua difusió internacional, premis, projectes i la participació de la FSMCV en els mateixos, els concerts, etc. Parlaré molt especialment de la realització de l’òpera La Mare dels Peixos amb el sistema Soundcool. Com a part de la classe recrearem amb el sistema un acte de l’òpera, explicant de forma pràctica el seu funcionament. Una vegada vist el funcionament, l’última part de la classe consistirà en la realització de la pràctica.

El passat 21 d’abril Soundcool ja es “va estrenar” en els actes del 50 aniversari amb un multitudinari concert en el qual 100 xiquets van tocar amb els seus mòbils i tablets juntament amb 6000 estudiants d’Escoles de Música: “Fou un espectacle impressionant amb un gran desplegament de mitjans. Va ser necessària la participació de gran part de l’equip Soundcool en el control del sistema. Fins al moment, el nombre màxim de “soundcoolers” tocant junts no havia excedit de 40, i amb uns pocs intèrprets d’instruments acústics com el saxo, flauta o piano. Mai amb la impressionant xifra de 6000 músics. D’altra banda, els concerts sempre s’havien realitzat en sales i auditoris amb un públic que distava molt de l’aforament d’una plaça de bous, i va caldre pensar acuradament en tots els detalls tècnics per a un òptim funcionament.

La conjunció del treball de Xarxa Teatre, Pere Vicalet i l’equip Soundcool va donar lloc a un espectacle sorprenent, superant totes les nostres expectatives. Em sent molt afortunat de comptar amb un equip multidisciplinari tan excepcional com és l’equip de Soundcool: Adolf Murillo, Nuria Lloret, Stefano Scarani, Jaime Serquera, Montse Briceño i el grup Emosons (Carlos García, Luisa Tolosa i José Ramón García) per a la diversitat funcional, Adolfo Muñoz, Elena Pelejero, Crismary Ospina, etc. i tots els que han col·laborat i col·laboren en el projecte.  Sense ells Soundcool no hauria arribat a aquest punt.

“La conjunció del treball de Xarxa Teatre, Pere Vicalet i l’equip Soundcool va donar lloc a un espectacle sorprenent, superant totes les nostres expectatives”

Introducció al sistema Soundcool

La lliçó serà precisament una introducció al sistema desenvolupat per Jorge Sastre i el seu equip. Però, què és exactament i com funciona aquesta eina?. “El símil que pense que s’assembla més a la idea del sistema és que Soundcool és com un “Lego” per a “jugar” amb el so i la imatge. Consisteix en un conjunt de mòduls molt senzills d’utilitzar com ara players d’àudio i video, instruments virtuals, entrades de micro i webcam, efectes, mescladors, etc., que funcionen en un ordinador i poden interconnectar-se entre si. L’avantatge de Soundcool és que els mòduls es poden controlar amb mòbils i tablets per WIFI i amb la Kinect, facilitant la creació col·laborativa de música i video. És important notar el fet que mòbils i tablets són mers controladors muts, i que la música i el video es produeixen en l’ordinador.

La meua formació com a músic i enginyer i la necessitat de fusionar ambdues línies em van espentar a començar una sèrie de projectes tecnològic-artístics que van culminar amb la creació en 2011 del Títol “E.U. en Música Electrònica, Electroacústica i Vídeo Creació” de la Universitat Politècnica de València (UPV), conjuminant a un fantàstic equip multidisciplinari d’artistes i enginyers. En aquest brou de cultiu, la idea de crear Soundcool va sorgir en 2012 gràcies a la presa de contacte amb projectes d’investigació sobre nous esquemes d’interacció home-màquina en educació, i amb les activitats d’educació musical usant mòbils i tablets del Dr. Adolf Murillo, alumne per aquell temps de la primera promoció del títol anterior.

Amb l’objectiu de crear un programari modular per a l’educació musical i la creació sonora en 2013 ens van concedir un primer projecte de la UPV, i em van concedir una estada d’investigació del Ministeri a Carnegie Mellon University (Pittsburgh, EUA) amb el Grup de Computer Music de Roger Dannenberg, cocreador del famós Audacity. A l’octubre d’aqueix mateix any van començar les proves en l’IES Arabista Ribera de la mà del Dr. Murillo, i des de llavors el projecte no ha parat de créixer. Hem rebut el suport de la Generalitat Valenciana, la Comunitat Europea a través de Projectes Erasmus+, la Fundació Daniel i Nina Carasso, la Càtedra Telefònica UPV, etc.

“Des del principi del projecte hem tingut el suport total de la Federació. En nom de l’equip Soundcool vull expressar tota la nostra gratitud per açò.”

Hem rebut premis com el NEM Art d’indústries creatives de New European Mitjana, dos premis Bankia al Talent Musical relacionats amb Soundcool, el premi del SIMO a la Millor Experiència en Programació i Robòtica, etc. S’han realitzat nombrosos concerts, entre ells l’òpera La Mare dels Peixos estrenada en el Palau de les Arts, amb estrena prevista en l’Institut Tecnològic d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM) el pròxim 30 d’octubre. Hem rebut l’encàrrec d’una nova òpera per aquesta universitat, la qual es troba en el Top 50 del QS World University Rànquings, etc.

Des que entrem en contacte amb el vicepresident de la FSMCV, Remigi Morant, al principi del projecte gràcies a Adolf Murillo, hem tingut el suport total de la Federació. Les Escoles de Música de les Societats Musicals de Canet d’en Berenguer i CIM Benimaclet van participar en el primer projecte Erasmus+, i també en l’estrena de l’òpera La Mare dels Peixos en el Palau de les Arts, hem realitzat presentacions del sistema i tallers per a professors de nombroses escoles de música, s’han realitzat representacions del primer acte de l’òpera amb alumnes d’escoles de música de la mà de l’Institut Valencià de Cultura i la EMTRE, on s’han utilitzat les capacitats de temps real del sistema Soundcool, etc. I la col·laboració segueix creixent com demostra l’oportunitat de formar part de la seua 50 aniversari amb el Guinness de la lliçó de música més gran del món, i els macroconcerts de les places de bous de Castelló i Alacant. En nom de l’equip Soundcool vull expressar tota la nostra gratitud per açò.

Acolliment i futur de Soundcool

Soundcool s’ha utilitzat ja en diferents escoles europees (Espanya, Itàlia, Portugal, Romania) i, com ens esmenta Jorge Sastre, “l’acolliment ha sigut immillorable. A través del projecte Erasmus+ dirigit per Elizabeth Carrascosa, en 2015 es va començar a utilitzar la primera versió de Soundcool en aquests països. Els alumnes italians, romanesos, portuguesos i espanyols ens van sorprendre molt gratament. En un de les trobades els alumnes no volien anar-se en sonar la campana en la classe de Soundcool.  Dins dels centres espanyols participaven les Escoles de Música de Benimaclet i Canet d’en Berenguer de la FSMCV, juntament amb l’IES Arabista Ribera i CEIP 9 d’Octubre. Professors i alumnes van contribuir al fet que poguérem realitzar múltiples millores que facilitaren l’ús de Soundcool.

Els alumnes romanesos van realitzar la preestrena del primer acte de l’òpera La Mare dels Peixos al setembre de 2016, tres mesos abans de l’estrena en el Palau de les Arts. Els seus professors van fer una traducció del primer acte al romanès a partir d’una traducció a l’anglès que els proporcionem. Professors i estudiants van fer un treball meravellós d’escenografia, solistes, cor, assajos, vestuari, etc., i en tan sol dues setmanes. Va ser tremendament emocionant. 

El sistema s’està utilitzant també en Carnegie Mellon University de la mà de Dannenberg, col·laborador actiu del projecte amb qui vaig compondre la música de l’òpera, i en l’Institut Tecnològic d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM), on s’ha realitzat també una preestrena del primer acte de l’òpera en anglès en 2017. Ambdues universitats es troben en alts llocs en els rànquings internacionals.

El pròxim 30 d’octubre s’estrenarà l’òpera completa en l’ITESM, i hem rebut l’encàrrec d’una nova òpera amb Soundcool. D’altra banda, Conselleria d’Educació està realitzant una prova pilot en 28 centres de primària i secundària de la Comunitat Valenciana i hi ha un nou projecte Erasmus+ que inclou tests de Soundcool en més països europeus. Hem realitzat un curs online (MOOC) gratuït d’introducció a Soundcool per a posar-ho a l’abast de tots. La matrícula està oberta i no para de créixer. Estem actualment traduint-ho a l’anglès per a realitzar una edició internacional del mateix, i preparant a més nous MOOCS més avançats.

Els alumnes no volien anar-se en sonar la campana en la classe de Soundcool.”

Soundcool és una eina gratuïta que es pot descarregar lliurement en el seu web, on a més s’ofereixen altres recursos com a instruments virtuals, llibreries de sons, programari com el famós editor Audacity, etc., amb les quals enriquir les creacions.  Perquè encara que s’haja erigit com una excel·lent eina d’educació musical, “des del primer projecte que ho va veure nàixer en 2013 Soundcool es va crear per a la creació sonora i audiovisual col·laborativa. De fet, participem en els festivals Sonar i Kikk Festival de música electrònica en 2017, i anem a participar una altra vegada en el Sonar +D 2018 presentant el sistema a tot tipus d’artistes i creadors.

Al juny anem a participar una altra vegada en el Sonar +D 2018 presentant el sistema a tot tipus d’artistes i creadors.”

“Vine a donar la nota”

Com a punt final de l’entrevista, és el propi Jorge Sastre el que ens pregunta pel multitudinari acte d’homenatge als músics que se celebrarà el pròxim 26 de maig. Així que aprofitem per a demanar-li que siga ell mateix qui convide als lectors a “vindre a donar la nota” a Mestalla: “Serà un dels esdeveniments més espectaculars, multitudinaris i genuïnament valencians als quals assistir. Els valencians portem la música en la sang i la Federació ha preparat una concentració que batrà tots els rècords de la història. Serà un esdeveniment memorable.

"Estem preparant una classe amena i pràctica que reflectisca clarament i de forma senzilla les capacitats del sistema Soundcool, i la seua combinació amb instruments acústics"